Recepten

Supersnelle pompoensoep
In de herfst en winter heb ik heel vaak trek in soep. Dan is deze soep ideaal want het is in 20 minuten klaar!
Recept (voor ongeveer 4 koppen soep)
Nodig:
1 zak voorgesneden pompoenblokjes (a 400 gr)
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, in plakjes gesneden
1 bouillonblokje
1 dobbelsteen gember, geraspt
1 theelepel chilivlokken
500 ml water
room
1 eetlepel olijfolie
staafmixer
Doe de olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de pompoenblokjes toe en laat deze ongeveer 5 minuten rondom bruin bakken op matig vuur. Doe er op het laatst de gember bij zodat deze even kort mee kan bakken. Schenk het water erbij en verkruimel het bouillonblokje erboven. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer, voeg er de chilivlokken en wat room naar smaak toe en voilà, een snel en gezond soepje!
Suggesties; je kunt ook wat wortel meekoken en de soep op smaak brengen met het sap van een sinaasappel en wat kerriepoeder.
Energieballetjes
Lekker als tussendoortje of als je even wat energie nodig hebt!
Recept (voor ongeveer 12 balletjes)
Nodig:
80 gr dadels zonder pit
40 gr geraspte kokos
handje ongebrande en ongezouten gemengde noten
10 gr + 1 koffielepel rauwe cacaopoeder
1 koffielepel kaneel
(Als de dadels een beetje hard zijn dan kan je deze eerst een half uurtje in warm water laten weken)
Doe de dadels, 10 gr cacaopoeder en de geraspte kokos (houd een beetje achter voor de decoratie) in de blender. Doe er 1 a 2 eetlepels water bij. Mix tot het een mooi smeuïg geheel is. Hak de noten in kleine stukjes en meng deze met een lepel door de dadel/kokosbrij. Rol hier ongeveer 12 balletjes van.
Ter decoratie kan je een deel van de balletjes door een kokos/kaneel mix rollen, een ander deel door de cacaopoeder en het laatste deel door alleen kokos.
In een afgesloten bakje blijven ze zeker wel een paar dagen goed in de koelkast!
Suggesties: doe er ook wat gedroogd fruit, matchapoeder of kurkuma en zwarte peper doorheen!

Mango Lassi
Een heerlijk verfrissend en gezond tussendoortje!
Deze zoete vrucht bevat veel vitaminen zoals vitamine C en E. De mango heeft een beschermende werking voor de huid tegen schadelijke UV straling van de zon en ondanks de vele suikers in deze vrucht draagt hij toch bij aan het beperken van bloedsuikerschommelingen en het verbeteren van de spijsvertering!
Recept (voor 1 persoon)
Nodig:
- 1 mango (geschild en ontpit)
- 125 ml (plantaardige) yoghurt
- 75ml (plantaardige) melk
- 3 ijsblokjes
- 1 dadel zonder pit
- 1 klein mespuntje zout
- takje munt
doe de mango met de yoghurt, melk, zout en dadel in een blender en mix tot een glad geheel. Voeg de ijsblokjes en takje munt toe en genieten maar!
Nog wat tropische suggesties: Doe er een scheutje rozenwater, limoen, kokos of wat passievruchten pulp erbij
Ontbijten met rabarbercompote!
Rabarbercompote is heerlijk als toevoeging bij het ontbijt. Hier heb ik zelfgemaakte rabarbercompote in mijn plantaardige yoghurt met noten, havermout en blauwe bessen gedaan. Heerlijk fris en zomers! Trouwens ook erg lekker met een lepel pindakaas erbij ;-)
Wist je dat: rabarber geen fruit maar een groente is? - en dat deze vol zit met o.a. vezels, antioxidanten, magnesium en vitamine K, B en C? - hoe roder het voetje van de steel, hoe zoeter de smaak is? - het rabarberseizoen maar kort is; van april t/m juli?
Recept
Nodig:
- 500 gr rabarber
- bodempje water
- kaneel of koekkruiden naar smaak
- evt. wat honing of aardbeien
Was de stengels, als je merkt dat er harde draden aanzitten dan kan je die weghalen. Snijd in stukjes van ong. 2cm en doe in een pannetje een klein bodempje water (echt maar heel weinig water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid stengels). Voeg wat kaneel of koekkruiden toe, zacht laten koken voor ongeveer 10 a 15 minuten en roer af en toe even. Als de rabarber helemaal uit elkaar valt dan is het klaar. Ik heb er direct na het koken nog wat honing doorheen gedaan. Om het zoeter te maken kan je er ook na 10 minuten koken, aardbeien bij doen en die kook je dan nog een paar minuten mee. Of je kookt stukjes appel met de rabarber mee.

Aubergine-falafel salade
Lekker als zowel lunch- of dinergerecht!
De aubergine heeft heel veel vitamines en mineralen maar moet het vooral hebben van de schil, daar zit de meeste smaak en voedingsstoffen.
De groente is een bron van vezels en heeft dus een bevorderlijke werking op de darmen. Ook zitten er antioxidanten in die je brein en huid jong houden.
Ik heb er falafel bij gegeten maar het is ook super lekker met gerookte kip of pulled chicken!
Recept (voor 1 persoon)
Nodig:
- 1 aubergine
- handje veldsla
- 3 dadels
- eetlepel grof gehakte cashew- of pistachenoten
- 2 schijfjes zachte geitenkaas
- naar smaak frambozenazijn of balsamicoazijn
- 1 eetlepel sambal badjak
- 2 eetlepels olijfolie
- bakje falafel
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aubergine en snijd deze in niet al te dikke blokjes. Meng in een ovenschaal de olijfolie met de sambal en doe de blokjes aubergine erbij. Goed mengen zodat de sambal verdeeld is over de aubergine. Zet de ovenschaal 40 minuten in de oven en roer de aubergine regelmatig om.
Doe in een schaal of bord de sla. Hak de dadels, geitenkaas en noten in grove stukken en doe deze bij de sla. Wanneer de aubergine klaar is voeg je deze toe aan de sla. Besprenkel met de azijn en eet smakelijk!
Tip: dit gerecht wordt lekker fris door er granaatappelpitjes doorheen te doen!
(credits: geïnspireerd door boodschappen.nl)