Goede voornemens

Gepubliceerd op 30 december 2021 om 22:03

Goede voornemens, we beginnen er allemaal vol goede moed aan om vervolgens na een paar dagen of paar weken te merken dan de goede moed ons in de schoenen aan het zinken is. Waarom is het toch zo lastig!
Bij het maken van goede voornemens zien we vaak 1 ding over het hoofd. Het is niet alleen een kwestie van iets nieuws aanleren maar vooral van iets ouds afleren. En laat de neuroplasticiteit in je brein hier nou de grote uitdaging zijn. Voor je oude gewoontes heeft je brein al heel wat stevige verbindingen gemaakt. En aangezien je brein best een beetje "lui" is zal het sneller kiezen voor de bestaande verbindingen want die kosten weinig moeite. Om een nieuwe gewoonte eigen te maken moeten er veel nieuwe verbindingen aangemaakt worden en dat kost je brein een hoop tijd en energie.
Maar de aanhouder wint! Door de nieuwe gewoonte vol te houden en de oude gewoonte niet meer te doen, maakt je brein steeds meer nieuwe en sterkere verbindingen aan en verdwijnen de oude. Het is dus even volhouden.
Onderzoekers zijn het niet helemaal met elkaar eens over hoe lang gedragsverandering duurt. Uiteraard is het vooral afhankelijk van hoe groot de verandering is. Probeer vooral je doelen realistisch te houden en deel je doel desnoods op in een paar kleinere stappen. En gaat het een keer mis? Niet opgeven en de draad gewoon weer oppakken. Succes!