5 simpele tips voor een gezonder brein!

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 13:51

Het lijken open deuren en natuurlijk is er nog veel meer wat je kunt doen voor je brein maar deze simpele tips kunnen al verschil maken!

1)Ontbijt gezond
Je brein haalt energie uit je voeding. Zorg daarom dat je de dag start met een voedzaam ontbijt.
Tip: vervang witbrood door volkoren brood of gewone yoghurt door Griekse yoghurt waar veel meer eiwitten in zitten!

2) blijf bewegen
Beweging zorgt o.a. voor een goede doorbloeding en voor de aanmaak van nieuwe hersencellen.
Tip: pak wat vaker de fiets of neem de trap ipv de lift. Wandel dagelijks 20 minuten in bijv je lunchpauze. Gebruik de app #ommetje en maak er een competitie van!

3) train je hersenen
Zorg dagelijks voor nieuwe prikkels. Zo maken je hersenen weer nieuwe verbindingen aan.
Tip: maak een lastige kruiswoordpuzzel of lees een boek over een onderwerp waar je weinig van weet. Of rij regelmatig een andere route naar je werk. Kom uit je routine!

4) ontspan!
Je hersenen hebben tijd nodig om te herstellen. Daarmee voorkom je dat ze op een duur in een permanente vorm van "stress" blijven hangen.
Tip: mediteer. Al is het 2x 10 minuten. Dit kan onder de douche of tijdens je wandeling. Laat je gedachten voorbij gaan zonder er aandacht aan te geven. Als je merkt dat je toch bij een gedachte blijft hangen: geen probleem, gewoon weer laten gaan

5) slaap!
Je hersenen hebben ook tijd nodig om zich weer "op te schonen". Je verwerkt alles van de dag. Niet alleen op tijd naar bed gaan maar ook op vaste tijden naar bed gaan helpt. Eet vlak voor het slapen gaan geen zware maaltijden, daar wordt je lichaam te actief van. Eet dan liever een lichte snack