Mindfulness en je brein

Gepubliceerd op 8 februari 2021 om 14:59

Omdat je brein plastisch (beïnvloedbaar) is, kunnen er nieuwe verbindingen ontstaan en kunnen oude verbindingen verdwijnen. 
Mindfulness zorgt voor nieuwe verbindingen die te maken hebben met rust en zelfinzicht, waardoor je minder reactief bent en meer ontspannen in het leven staat. Dit is een mooie aanvulling op neurofeedback. Een gouden combi, ze versterken elkaar in het aanmaken van nieuwe verbindingen.

Maar wat is mindfulness dan precies?
Het is net meer en niet minder dan open en bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Je leeft je leven met aandacht. Het zorgt ervoor dat onze gedachten niet afdwalen door gevoelens, zorgen, verantwoordelijkheden e.d.
Of zoals prof. Melanie Schellekens van het Radboud centrum voor mindfulness mooi zegt: "wanneer je mindfulness beoefent, ben je met vriendelijke, open aandacht aanwezig bij de ervaringen in het moment. Hoe die ervaring ook is. Op deze manier kan je meer inzicht krijgen in je gedachten, gevoelens en automatische reacties. Als je zo kunt erkennen dat lijden bij het leven hoort en dat je mag voelen wat je voelt, kan dat de pijn misschien verzachten".