Wat is neurofeedback in het kort

Gepubliceerd op 26 januari 2021 om 22:31

Wat is neurofeedback?

Ieder brein produceert 24/7 hersengolven. Kleine elektrische stroompjes die meetbaar zijn. De hersengolven hebben hun eigen frequentie, t.w.:
Delta (0,5 - 4 Hz)
Theta (4 - 8 Hz)
Alpha (8 -12Hz)
SMR (12 - 15 Hz)
Lage bèta (15 - 22 )
Hoge bèta (22 - 32 Hz)
Soms zie je een afwijkend patroon in de hersengolven. Er is dus een disbalans waardoor je fysieke-, mentale-, of emotionele klachten kunt krijgen. Dit kan gemeten worden met een EEG.
De basis van neurofeedback is de EEG-meting welke de globale activiteit van het brein in kaart brengt en de meest voorkomende toestanden laat zien zoals onderactivatie, remming, activatie en overactivatie.
Aan de hand van de EEG-meting en de primaire klacht (o.a. stress, impulsief/hyper, slecht slapen, chronische moeheid, overprikkeling, angststoornis, concentratie-en/of geheugenproblemen en nog veel meer) wordt een trainingsprotocol vastgesteld. Voor de training hoef je de deur niet meer uit maar doet dit 3x per week een half uur, lekker in je eigen makkelijke stoel. Je krijgt daarvoor een EEG-band mee naar huis. Meestal zijn er na 10 trainingen al kleine veranderingen merkbaar en met 20 tot 40 trainingen ben je meestal klaar. Zonder bijwerkingen maar met resultaat!