Waarom vitamine D zo belangrijk is

Gepubliceerd op 16 september 2023 om 20:03

Waarom vitamine D  zo belangrijk is!

In een wereld vol met talloze gezondheidstrends en supplementen is het gemakkelijk om het belang van een bescheiden maar cruciaal voedingsstof over het hoofd te zien - Vitamine D. Vaak aangeduid als de "zon vitamine," speelt Vitamine D een integrale rol in het behouden van onze gezondheid en welzijn. In blog zal ik ingaan op de talloze voordelen van Vitamine D en waarom we juist nu de R weer in de maand is, extra vitamine D moeten gaan slikken.

De Basis van vitamine D

Voordat we ingaan op de voordelen, laten we kennismaken met de basis. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die ons lichaam kan produceren wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. Het wordt ook gevonden in bepaalde voedingsmiddelen en supplementen. Er zijn twee belangrijke vormen van Vitamine D: Vitamine D2 (ergocalciferol) en Vitamine D3 (cholecalciferol). Hoewel beide belangrijk zijn, wordt Vitamine D3 beschouwd als de vorm die ons lichaam het beste opneemt. 

 

De Voordelen van Vitamine D

  1. Sterke Botten en Tanden: Vitamine D staat bekend om zijn rol bij de opname van calcium, wat essentieel is voor het behoud van sterke botten en tanden. Een tekort aan Vitamine D kan leiden tot broze botten, wat het risico op botbreuken en osteoporose verhoogt.

  2. Ondersteuning van het Immuunsysteem: Vitamine D speelt een  sleutelrol bij het versterken van het immuunsysteem. Het helpt het lichaam bij het bestrijden van infecties en ziekten 

  3. Verbetering van de Stemming: Talrijke studies hebben Vitamine D gekoppeld aan de regulering van de stemming. Een constante hoge waarde van deze vitamine kunnen het risico op depressie en somberheid verkleinen

  4. Hartgezondheid: Vitamine D wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten, omdat het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en ontstekingen vermindert.

  5. Kankerpreventie: Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat vitamine D het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder borst-, prostaat- en darmkanker, kan verlagen.

  6. Verbeterde Spierfunctie: Vitamine D ondersteunt de kracht en functie van spieren, wat het risico op vallen en blessures, vooral bij ouderen, vermindert.

  7. Gezondheid van de Hersenen: Er is opkomend bewijs dat Vitamine D een rol kan spelen in cognitieve functie en kan helpen het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer te verminderen.

Waarom je vitamine D nodig hebt

  1. Leefstijl: onze leefstijl houdt ons vaak binnen, waardoor onze blootstelling aan zonlicht, de primaire bron van vitamine D, wordt verminderd. Dit geldt vooral voor mensen die het grootste deel van hun tijd thuis, op het werk of op school doorbrengen. Zorg er voor dat je dagelijks 15 a 30 minuten buiten bent, bij voorkeur tussen 11 en 15u.

  2. Leeftijdsgebonden afname: Naarmate we ouder worden, wordt onze huid minder efficiënt in het produceren van vitamine D bij blootstelling aan zonlicht. Daarom zijn oudere volwassenen vatbaarder voor een tekort.

  3. Bescherming van de huid: We worden terecht geadviseerd om onze huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling door zonnebrandcrème te gebruiken. Dit kan echter de productie van Vitamine D belemmeren. Daarom is het essentieel om een evenwicht te vinden.

  4. Voedingsbronnen zijn mogelijk niet voldoende: Hoewel sommige voedingsmiddelen zijn verrijkt met Vitamine D, is het vaak moeilijk om voldoende binnen te krijgen via uw dieet alleen. Daarom is aanvulling of verstandige blootstelling aan de zon noodzakelijk.

  5. Te weinig zonuren: in Nederland hebben we helaas te maken met te weinig zonuren om het hele jaar door in onze vitamine D behoefte te voorzien want pas bij zonkracht 4 gaan we vitamine D aanmaken. En dat is gemiddeld maar 7 maanden per jaar.

Het is handig om eerst te weten of je vitamine D tekort komt. Dit kan door bij de huisarts om een bloedonderzoek aan te vragen. Ga dus niet zomaar vitamine D suppleren maar vraag je orthomoleculair therapeut om advies.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.